بلاگ

علت چاقی ناگهانی شکم

علت چاقی ناگهانی شکم
5/5 - (1 امتیاز)

افزایش مصرف غذا و کم تحرکی را می توان علت اصلی چاقی ناگهانی شکم دانست. به عبارت دیگر چاقی ناگهانی به دلیل حبس شدن مایعات در بدن، رشد غیرطبیعی، یبوست یا بارداری به وجود می آید.

چاقی ناگهانی شکم می‌تواند به صورت موقت، دائم یا سریع باشد. دیگر علت چاقی ناگهانی شکم را باید درعوارض دارویی جستجو کرد. اکثر کسانی که با اضافه وزن ناگهانی مواجه می شوند، با خطر مهمی روبرو نخواهند بود اما این موضوع توسط پزشک باید بررسی شود.

علت چاقی نگهانی شکم؛ داروها

تغییر در ساختار متابولیسم بدن یا استفاده از بعضی داروها علت چاقی ناگهانی شکم است. به عبارتی دیگر استفاده از بعضی داروها وزن بدن را در مدت زمان کوتاهی بالا می‌برد.

عمدتاً داروهایی که برای درمان یا کنترل تشنج، دیابت، ملیتوس، فشار خون بالا، افسردگی و اختلالات روانی به کار می روند موجب چاقی ناگهانی شکم خواهند شد با این حال نباید این داروها را به سرعت قطع کرد.

بیشتر بدانید:  علائم بلغم شکم و راه درمان

علت چاقی نگهانی شکم؛ داروها

بی خوابی؛ دیگر علت چاقی ناگهانی شکم

تحقیقات نشان داده است که کمبود خواب باعث بالا رفتن وزن خواهد شد. تغییر در الگوی خواب باعث تغییر در الگوی زندگی روزمره از جمله خورد و خوراک و  ایجاد پرخوری انسان می‌شود.

افراد دارای کمبود خواب تمایل بیشتری به مصرف کربوهیدرات و پرخوری دارند و به همین دلیل دچار چاقی ناگهانی شکم می شوند. این افراد بعد از خوردن وعده شام نیز کالری بیشتری مصرف می‌کنند.

علت چاقی ناگهانی شکم به خاطر تغییرات هورمونی

خانم‌ها معمولاً بین 45 تا 55 سالگی، دورۀ یائسگی را تجربه می‌کنند. در این دوره تولید هورمون استروژن کاهش می‌یابد. زمانی که یائسگی اتفاق می‌افتد، چرخه‌ی قاعدگی کم‌کم متوقف خواهد شد.

شروع یائسگی می‌تواند علت چاقی ناگهانی شکم در بانوان باشد. از جمله دیگر موارد چاقی ناگهانی شکم که به تغییرات هورمونی مرتبط است می توان به کم‌کاری تیروئید افزایش تولید کورتیزول و ایجاد بیماری‌هایی مانند سندروم کوشینگ افزایش تولید آلدسترون اشاره کرد.

علت چاقی ناگهانی شکم به خاطر تغییرات هورمونی

سندروم کوشینگ و چاقی ناگهانی شکم

دیگر علت چاقی ناگهانی شکم می تواند به سندروم کوشینگ مربوط باشد. وقتی بدن در یک زمان مشخص بیش از اندازه هورمون کورتیزول ترشح کند، اختلال سندروم کوشینگ رخ خواهد داد.

کورتیزول هورمونی است که توانایی بدن در واکنش به استرس را ضعیف می‌کند. بدون وجود عامل خارجی به سندروم کوشینگ به ندرت بدن مبتلا به چنین سندرومی می ‌شود. سندروم کوشینگ همچنین می‌تواند جزء عوارض جانبی مصرف داروی گلوکوکورتیکوئید باشد
در صورت دچار شدن به این سندروم باید با پزشک معالج خود که داروها را تجویز کرده است مشورت کنید.

علت چاقی ناگهانی شکم؛ کارکرد نیروئید

در مورد چاقی ناگهانی شکم بسیار به کارکرد تیروئید اشاره می شود. کم‌کاری تیروئید باعث کاهش متابولیسم بدن و در نتیجه افزایش وزن می‌شود. این اختلال همچنین کلیه‌ها را تحت تاثیر قرار داده و در نتیجه آن مایعات در بدن باقی می‌مانند.

موارد از عجمله خستگی و بی‌حالی دائمی، احساس سرما، خشک شدن پوست و مو، شکننده شدن ناخن‌ها، سفت شدن مفاصل، درد ماهیچه‌ها و یبوست از جمله علائم یبوست است. البته تشخیص دقیق آن به انجام آزمایش تیروئید نیاز دارد.

نارسایی کلیه و چاقی ناگهانی شکم

نارسایی کلیه و چاقی ناگهانی شکم

همانطور که در بالا نیز اشاره شد افزایش وزن ناگهانی و یا تورم بدن می‌تواند از علائم بیماری‌های کلیوی باشد. کلیه‌های آسیب دیده قادر به دفع آب اضافی و مواد سمی از بدن نیستند؛ در نتیجه این مواد در بافت‌های بدن جمع می‌شوند.

نارسایی های قلبی و علت چاقی ناگهانی شکم

اضافه وزن ناگهانی و تورم قسمت خاصی از بدن می‌تواند به دلیل احتباس مایعات یا نارسایی قلبی باشد. همچنین افزایش وزن یک کیلویی در عرض 24 ساعت و 2 کیلویی در یک هفته ممکن است از علائم نارسایی قلبی باشد.

اگر جریان خون با سرعت همیشگی به قلب نرسد و از آن خارج نشود، عملکرد بقیه‌ی اعضای بدن با اختلال مواجه خواهد شد؛ در نتیجه مایعات در بافت بدن جمع شده، وزن بالا می‌رود و بدن ورم می‌کند. ممکن است این تورم در ناحیه شکم، مچ پا، ساق پا و پنجه‌ی پا اتفاق بیفتد.
با این حال هر نوع چاقی ناگهانی را نمی توان مستقیما مرتبط با نارسایی قلبی دانست و این مورد به نظر پزشک متخصص بستگی دارد.

بیشتر بدانید: بهترین دمنوش برای لاغری شکم

نکته پایانی

همانطور که اشاره شد علت چاقی ناگهانی شکم دامنه وسیعی دارد که از پرخوری های بی زمینه تا بیماری های زمینه ای و انواع نارسایی های بدن را شامل می شود.

این مورد باید توسط پزشک بررسی شود و در صورت نیاز برای آن رژیم غذایی مناسب و ورزش های مورد نیاز تجویز شود. در کنار این موارد مصرف دمنوش ها پس از روشن شدن علت بیماری و مشورت پزشک می تواند مفید باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *